Tuesday, April 12, 2011

: Mari kite lepas geram :

Sebelom kite story mory kisah happy-happy di kota London..meh shu nak lepas geram dulu..

Rase macam nak %$(&^$"(*&^$""£^ boleh..?

Ni kali ke 3, shu menggunakan First Hull Trains..dan 3 -3 kali tidak menyeronokkan..

Kami ni kalau ke London, memang naik train je..nak drive ke London tak bape nak larat..5 jam perjalanan..lepas tu bila nak masuk disesetengah kawasan London, akan dikenakan Congestion charge..ini adalah bertujuan untuk mengurangkan kawasan-kawasan tersebut menjadi sesak..dan kadar parking disini sangat lah mahal..

Selalunya kami akan beli tiket direct ke London, itu pun mengambil masa 2jam 45min..cuma ada beberapa stations je yang akan berhenti..

Meh shu story pengalaman pertama naik train dengan First Hull trains ni..

Masa ni, kami ke London sebab nak buat passport Aqilah..umur aqilah masa ni 3 bulan..kami beli tiket direct dari Hull ke London..tapi boleh pulak masa kami nak bertolak, scheduled kami cancelled so alternative nye kami kena naik train dari Hull ke Doncaster kemudian Doncaster ke London..dari Doncaster ke London, kami naik East Coast trains..so perjalanan kami dimulakan dari Hull ke Doncaster train transit..takde seat..kes sape cepat dia dapat tempat duduk..masa ni kira masih OK lagi..passanger pun tak berapa nak ramai..masih boleh dimaafkan...tapi bila sampai di station Doncaster..kami kena berebut seat..sebabnya kami ni dikire pinjam train East Coast train..dekat station pun ramai orang..2 trains yang disatukan..boleh bayangkan tak..? macam sardin..

Nasib baik mase balik ke Hull takde banyak masalah..Alhamdulillah..

Pengalaman ke 2 pulak..agak sedih jugak..masa ni kami nak balik raya tahun lepas..mungkin bukan salah train..ada masalah signal problem..tapi kalau pihak management bgtau awal-awal..takdelah kami sangkut almost 4hours..dan gara-gara tu..flight kami ke Malaysia dah terlepas..kami sampai Airport Heathrow dalam pukul 10.15malam..flight kami pukul 10mlm..kami terpaksa bermalam sehari dan nasib baik ada seat kosong next day tu..sedih weiii beraya atas jalan time ni..

Ni pengalaman ke 3..train balik dari London ke Hull..cancelled jugak weiiiii....benci benci benci tau..dah le hari ahad..sure ramai orang nak balik ke destinasi masing-masing kan..memang dah agak..alternative nye..dorang suruh naik East Coast train dari London ke Leeds dan kemudian Leeds ke Hull...kalau suruh naik train pinjam ni..sure takde seat..

Mase tunggu train..shu ok lagi..tp dalam hati ni..dah fikir..nak lari je cari seat kosong bila gate bukak kan..tp apekan daya..dengan 2 org anak..sampai-sampai je..seat takde yang kosong..semua dah kena reserved..last-last kami anak beranak duduk bersila diantara connection coach..sedih weiii..shu siap nanges lagi..lantak la kalau mat salleh ni nak tengok..shu sedih sebab anak-anak tak sihat..dorang tido masing-masing atas riba kami suami isteri..

tapi sampai di Retford station..nasib baik ada orang turun..tu pun after almost 2hours kami duduk bersila..nasib baik anak-anak tak meragam sangat..

sedihkan..bila anak-anak ikut susah..memang orang kata..inilah pengalaman hidup bila kite berada ditempat orang..kami akui..kami dekat sini pun..kalau nak kemana-mana area Hull ni..banyak berjalan kaki atau naik bus je..kami ingat..dengan turun naik bus, anak-anak tak suka..padahal mereka lagilah suka sangat bila dapat naik bus dan train..

oklah..sekian saje kisah lepas geram shu..lega sket..tp disaat shu update blog ni...en hubby berada diawam biru..dalam perjalanan ke bumi yg kami cintai..Malaysia..semoga Allah permudahkan perjalanan en hubby dalam mencari rezeki..Amin..


7 comments:

Fiza Ibrahim Apani said...

nak join nangis leh x?...T_T
agaknya itu la cabaran di tempat orang..pengalaman mcm tu yg sgt mahal dan xde jual kat mana2..all the best to yol, din & anak2..semoga Allah memberkati korang dan dipermudahkan segala urusan semasa berada di sana...Amin..

mast@work said...

kak yol,

leh pulak depa cancel2 camtu ye? nasib kat jepun ni depa just cancel kalau ada earthquake or natural disaster aje..

cerita nangis sebab anak2 susah tak payah la cakap.. saya nangis bila kena kayuh basikal dan anak2 basah dalam hujan..

shuzana said...

fiza
tq fiza..luv u beb

mast
sedih gak tu mast..kak yol kalau tang anak2..mmg sedih sket..nak dorang selesa je..

kami kat sini pun..kalau jln2 tp hujan..dorang mmg duduk dalam stroller je..sib baik ada rain cover..so mak bapak je yg kena hujan..haha

Faralie said...

Alahai shu, sedih I baca, kuatkan semangat ye shu, nak buat cano duk kat negeri org. I x de lak pengalaman cam tu.

Fiza Ibrahim Apani said...

love u too bebeh..

nifalnin... said...

kak yol, pernah dgr tak peribahasa ni..

berakit2 ke hulu, berenang2 ketepian... bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian...
insyaALLAH, anak2 kak yol akan thn getir hingga dewasa sebab tgk adventure life yg kak yol ngan hubby tempuh... semoga kak yol terus kuat dan tabah di sana..
take care akak...

nifalnin... said...

ops... akak.. bukan peribahasa tp pepatah melayu lama... hiks...